It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.

Publicerat i: Böcker, Jane Austen Emma, Förnuft och Känsla, Jane Austen, Lizzie Bennet, Mansfield Park, Mr Darcy , Northanger Abbey, Stolthet och Fördom, Övertalning

Jag är lite av en nörd, jag vet. Men har jag en dålig dag eller en dålig vecka så finns det få saker som gör mig så glad och giddy, som Jane Austen och alla de olika adaptionerna av hennes böcker.

 I år firar Stolthet och Fördom 200år. Kan ni tänka er, att än idag så suckar vi åt Mr Darcy och Lizzie Bennets kärlekshistoria. Jag gör det i alla fall ett par gånger om året, antingen så läser jag boken, tittar på någon av miniserierna eller ser filmerna. Men den senaste veckan så är det The Lizzie Bennet Diaries som har fått mig på fall. Jag har hört talas om denna webbserie från starten 2010 men har inte förrens nu satt mig ner och tittat på den. Och jag kan säga har ni inte sett den men älskar Stolthet och fördom, SE DEN!  Jag tror vi alla vill hitta vår egen Mr Darcy…

And I have to tell you, när man har Colin Firth, Matthew Macfadyen och Daniel Vincent Grodh som förebild för den Mr Darcy man vill hitta. Så kommer de flest männen ha det väldigt svårt att mäta sig med förväntningarna som ställs.

 

Men vem vet, kanske så finns det en Mr Darcy, Mr Kightley eller Cornal Brandon där ute och som bara väntar på att få möta mig/oss.  

För Mr Darcy är inte den enda Jane Austen mannen som får mig på fall. Mr Knightley från Emma representerar vänskap som kan växa till kärlek, Cornal Brandon, från Förnuft och Känsla, representerar stabilitet och att man ibland inte ser det som finns framför än. Och Mr Darcy representerar, att ibland så ska man inte döma efter första intrycket och att fast att man är olika så betyder inte det att kärleken inte finns där.

Men Jane Austens böcker är inte bara kärlekshistorier, de är även historier om vänskap, svek och familjen. De är sarkastiska, rolig och ibland väldigt elaka. De visar att även för 200 år sedan så hånade vi varandra, vi pratar illa om varandra och vi gjorde misstag som ibland inte kan rättas till.  Detta är något som vi oftast glömmer bort, då man vill fokusera på själva kärlekshistorierna eftersom att det är de vi förknippar Jane Austen med.

I vilket fall som helst så återkommer jag gång efter gång till Jane Austens böcker och andra adaptioner, för att jag älskar karaktärerna.  Marianne, Emma, Anne, Lizzie är mina hjältinnor och kommer så förbli tills den dagen jag dör.

Visst finns det andra författare och deras hjältar och hjältinnor, som jag älskar. Men jag tror att jag alltid kommer förbli den tjejen som förälskade mig i Stolthet och Fördom vid 13 års åldern.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gillar ni Jane Austen och hennes böcker? Vilken är eran "to go to romance", när ni känner er nere?

Mr Darcy eller Mr Knightley? Snälla berätta vad ni tycker och tänker. Ni kanske hatar Jane Austen eller aldrig har läst hennes böcker, berätta det i sådana fall. I want to know... 

 

(Äger inte bilderna)